Bouwaktiviteiten: Rolpaarden

Overal staan of verschijnen tegenwoordig kanonnen. Kanonnen op vestingen, de wallen van steden, op pleinen en bij verzamelaars.

Meestal met een rolpaard eronder, maar soms gewoon op de grond of een paar stenen. Vaak past het kanon niet bij de stijl van het rolpaard of wenst de eigenaar een passend rolpaard voor een pas verworven kanon of een kanon dat zomaar op stenen ligt.

Daar kan de werf dan, aan de hand van de ( geschatte ) leeftijd van het kanon, een passend rolpaard voor ontwerpen, gebaseerd op de historische gegevens,

Zoals hieronder: 

                          

Achtereenvolgens:

1) Een kleintje, voor de "draaibas" van de Delft-Equipage als die op land werken, er is ook een montage voor op de Capteins Chaloupe.

2) Nog een kleine, voor in ons museum, de bemanningsruimte, inclusief houten 'nep'-kanon. 

3) en 4) Een rolpaard voor onze eigen ijzeren 24 ponder op het voorplein, ontworpen naar een opgedoken rolpaard van de Delft dat in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam staat. De historie achter dit kanon staat hier.

5) en 6) Een rolpaard voor ons eigen bronzen 6 ponder kanon, ontworpen naar dezelfde maatstaven als 3) en 4). Het staat nu in ons museum.

       1) t/m 6) betreft 18e eeuwse rolpaarden, zoals naar aangenomen wordt ook op de Delft stonden

7) Een 17e eeuws rolpaard voor een ijzeren 6 ponder op het Seinpostduin te Scheveningen.

8) Een 17e eeuws rolpaard voor een ijzeren 6 ponder van een verzamelaar.

9) Twee 17e eeuwse rolpaarden voor ijzeren 12 ponders bij het Kruithuis te Delft.

       7), 8) en 9) herleid uit de rolpaarden ( Hollandse! ) op de Zweedse Wasa.

10) Een 16e eeuws rolpaard voor een bronzen 5 ponder van een verzamelaar, als voorbeeld diende een rolpaard van de "Mary Rose".