Dag van de Bataafsche Vrijheid

 

Ontmoeting met historische burgers, soldaten en zeelieden tijdens

‘Dag van de Bataafsche Vryheid’

 

Rotterdam-Delfshaven – Op zondag 5 maart 2017 waren historische burgers, soldaten, ambachtslieden en zeelieden anno 1795 in levende lijve te zien bij Museum De Delft in Rotterdam-Delfshaven tijdens de ‘Dag van de Bataafsche Vryheid’.

 Want op  19 januari 1795 werd de Bataafse Republiek uitgeroepen!

  ---   ---

Van 11 tot 17 uur konden bezoekers bij Museum De Delft zien hoe de dames en heren in de tijd van Napoleon gekleed gingen. Tevens lieten de ambachtslieden, soldaten en zeelieden hun vaardigheden zien: het buigen van eikenhouten planken voor de scheepsbouw, wapenexercitie van de mariniers, de chirurgijn met zijn medicamenten, de scheepstimmerman met zijn gereedschappen, de touwslager met zijn lijnbaan, de zoetelaar met haar koek en snoepgoed; maar ook dansende dames en heren burgers, muzikaal begeleid door een klavecimbel.

    ---    

Bovendien werd er een militaire krijgsraad  gehouden.

Ook voor kinderen waren er speciale activiteiten: een kindertheater, zelf 18e-eeuwse hoeden maken en kaarsenmaken.

 

‘Vryheid, Gelykheid, Broederschap’: de Franse ‘bevrijders’ worden inhalig

Het thema van deze tweede ‘Dag van de Bataafsche Vryheid’ was het jaar 1796: de Fransen die een jaar eerder nog als ‘vrienden en bevrijders’ werden binnengehaald, worden inhalig en proberen Nederland op slinkse wijze leeg te roven. De man in de straat merkt al snel dat die ‘vuyge Fransoozen’ niet met klinkende munt betalen, maar met assignaten – “papiergeld” –,  en dat vertrouwen de Hollanders niet, omdat die assignaten elke dag minder waard worden.

  ---   ---

 

Levende geschiedenis

Aan het levende geschiedenis-evenement bij Museum De Delft werkten de volgende verenigingen mee: Allemansend (zeelieden), de 8ème Demi Brigade de Ligne (Franse soldaten), De Bataafsche Burgermacht, De Maastrichter Brigade (Marechaussée), Het Salet (gegoede burgerij), de Meryton Society (gegoede burgerij) en Equipage De Delft (mariniers, scheepsvolk, zee-officieren en scheepsambachtslieden der Bataafsche Marine).

  ---   ---

De ‘Dag van de Bataafsche Vryheid’ is een initiatief van Vereniging ‘Equipage De Delft’, die is gevestigd in Rotterdam-Delfshaven en Hellevoetsluis. De deelnemende verenigingen zijn aangesloten bij de ‘Napoleontische Associatie der Nederlanden’.

In 2016 vond een eerste succesvolle ‘Dag van de Bataafsche Vryheid’ plaats, waarbij de ‘Bataafsche Omwenteling’ van 1795 het thema vormde.

 

 

Voor meer informatie over het evenement kunt u de Facebook-pagina bezoeken: www.facebook.com/dagvandebataafschevryheid.  Voor de routebeschrijving naar Museum De Delft, Schiehaven 15, Rotterdam-Delfshaven (Lloydkwartier):  www.dedelft.nl/plan-uw-bezoek

 Bij Museum De Delft is ruime parkeergelegenheid (parkeren op zondag is gratis).

 

Georganiseerd door: Equipage De Delft :   www.equipage-dedelft.nl