de Polynoom

Een roei-zeilsloep van 9 meter, de Polynoom, werd in januari 2011 door het Scheepvaart en Transport College geschonken aan onze werf. Zwaar vervallen, maar bijzonder……! Ze is in 1947 ( !! ) gebouwd voor leerlingen van de voorganger van het STC, de Rotterdamse Gemeentelijke Zeevaartschool, draagt de registratie HT1112033 en is daardoor van grote historische waarde. Ze is niet alleen gebruikt bij roei- en zeillessen op de school, maar ook verscheidene keren bij de Harlingen-Terschelling races, zoals op de eerste foto's is te zien.

----   ---   ---   ---

Het bijzondere aan dit schip is haar overnaadse bouw in duims teak en de vele uit eikenhouten latten gebogen spanten. Ook het zeiltuig is apart, een tweemaster met een loggertuigage en plaats voor 14 roeiers en een stuurman. Zwaar vervallen, inderdaad, maar na een grondige inspectie bleek dat de teak huid en de kielbalk in redelijke staat verkeerden. Dat was belangrijk! De rest, alle spanten en binnenbetimmering konden worden vervangen. Een leerzame klus zou blijken!

----   ---   ---   ---   ---

Sinds die tijd zijn er door verscheidene vrijwilligers, leerlingen en stagiaires van het Hout-en Meubilerings College vele uren in gestoken. Alle spanten, eikenhouten latten van 3 cm vierkant, zijn vervangen, maar niet voordat de binnenzijde van de huid was schoongemaakt en gerepareerd. Daarna stomen en bevestigen van nieuwe spanten met een duizendtal koperen plaatnagels.

----   ---   ---   ---   ---   ---

Alle binnenbetimmering is vervangen, de boorden-berghouten, spiegel en huiddelen zijn op diverse plaatsen gerepareerd door het inzetten van passende stukken teak. Zaathouten, wegeringen en banken opnieuw gemaakt, evenals het roerblad.

----   ---   ---   ---   ---

Het sluitstuk was het opnieuw schilderen van binnen- en buitenkant, nadat natuurlijk zeer minutieus de oude verflagen van de 50 voorgaande jaren waren verwijderd.

----   ---   ---   ---   ---

Het resultaat is ziet er indrukwekkend uit, dankzij doorzetten van een paar zeer gemotiveerde vrijwilligers en natuurlijk de gift in natura van de firma Touwen en Co uit Zaandam, die voor de juiste verf zorgde.

Nu nog een koper vinden voor dit bijzondere vaartuig, dat aan een nieuw leven kan beginnen!

Eind juli 2016 was het zover! Een scheepvaartliefhebber  "uit het noorden des lands" mocht de Polynoom meenemen tegen een aanvaardbare vergoeding ( want er waren toch wel kosten ter restauratie gemaakt! ) Op een trailer naar het noorden dus!

----