Een paar foto's van de Vriendendag 2015 op zondag 17 mei

Voor de ( nieuwe ) vriendendag van 2016 ziet de voorlopige agenda er zo uit.

Circa 170 mensen hebben deze dag bezocht, die naast het vertrouwde optreden van de equipage en ons eigen koor ook in de Camperduinzaal konden genieten van een film over de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd en in de middag nog een film over het Zweedse oorlogschip, de Vasa. Beide films konden rekenen op een grote belangstelling.

      De catering – inclusief de hamburgers en de sateetjes – werd door onze eigen organisatie met deelnemers aan leerwerktrajecten verzorgd op het geïmproviseerde buitenterras op de kade. En daar werd, mede door het mooie weer, goed gebruik van gemaakt.

Verder viel er te genieten van modelzeilbootjes die door kinderen radiografisch bestuurd in een grote bak water op de kade hun rondjes voeren. Met name de modellen van oude zeilboten mochten zich verheugen op de nodige belangstelling.

        Behalve de modelboten was, zoals altijd, ook Kruitloper actief met een aantal uitdagende taken voor de opgroeiende jeugd, maar ook voor volwassenen.

Het hoogtepunt van de dag was natuurlijk het plaatsen van het eerste berghout door een aantal vrijwilligers en leerwerkmeesters onder het toeziend oog van Wouter Schalk als verantwoordelijke voor de bouw van De Delft, en tientallen verzamelde Delft-vrienden.

       

Het startpunt van de afbouw in afgeslankte vorm van "ons" schip is een mijlpaal. De verzamelde vrienden bij de laatste vriendendag uitten de wens dat er verder gebouwd moest worden, gebruik makend van de financiële bijdragen van de vrienden. En dat gebeurde!
Begeleid door geweersalvo's van de Delft-equipage en een donderend schot uit hun sloep-kanon, een 'draaibas' werd het eerste deel van het "berghout' aangebracht.

In zijn toespraak benadrukte bestuursvoorzitter Charles van Teeseling het belang van deze actie. Hij stelde dat dit de herstart van de afbouw van De Delft is, weliswaar niet als varend schip, maar als een historisch maritieme belevingswereld waar we trots op kunnen zijn. Hij gaf daarbij aan dat het in de planning ligt dit jaar het berghout met een breedte van 50 cm en een dikte van 6 cm. rondom het schip te plaatsen.
Er is ondertussen flink doorgewerkt, dat ziet u hier

Het verslag van de vriendendag op 8 november 2014 staat hier

Het verslag van de Vriendendag op 17 april 2016 staat hier