Eresaluut-startschot voor de DMRC

De Rotterdamse Wereldhavendagen is een evenement van groot, groter, grootst. Maar dit jaar kwam in één van de vele evenementen de menselijke maat terug: de "Dutch Marines Rowing Challenge"

Het Korps Mariniers, 350 jaar geleden opgericht, maakte van de gelegenheid gebruik om bij deze herdenking een roeitocht te starten van Rotterdam naar Londen, de Dutch Marines Rowing Challenge. De te roeien afstand bedraagt 350 ( ! ) kilometer en wordt geroeid door 150 (oud-)mariniers.

Dit alles om tevens de aandacht te vestigen op de nazorg van mariniers die bij missies soms grote psychische problemen hebben opgelopen. Daar is te weinig aandacht voor en de financiële middelen ontbreken daarvoor.

                 

Het startschot voor deze roeitocht werd gegeven met het kanon, (een 'draaibas'), vanaf de Capiteins Chaloupe van Museum De Delft. De chaloupe was geëquipeerd door de zeekadetten van het Zeekadetkorps Hellevoetsluis en historische Mariniers en Scheepsvolk van Equipage De Delft, allen gekleed in de Marine-uniformen anno 1797. De Hellevoetse zeekadetten roeiden de chaloupe met acht man.
Ze trotseerden meerdere hoosbuien en gingen onverstoorbaar door met wat van ze verlangd werd. Daarom zijn ook niet alle beelden even goed......
Het ere-saluut werd afgenomen door de Commandant der Zeestrijdkrachten, de luitenant-generaal der Mariniers R. Verkerk en burgemeester A. Aboutaleb.

               

Natuurlijk was er voor dit evenement, dat op zaterdag 5 september plaats vond, veel belangstelling en heeft de plaatselijke pers daar aandacht aan besteed.

www.facebook.com/DutchMarinesRowingCha llenge

www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2015/roeiers-dmrc-klaar-voor- monstertocht

www.rijnmond.nl/programmas/zo-wijd-de-wereld-strekt

Op de website van de DMRC is het complete verhaal en het doel na te lezen! www.dmrc.nl