Hoe komt dat kanon hier?

 

Dat de werf nu twee ijzeren 24 ponds kanonnen huisvest, is een gevolg van de schenking tijdens de Vriendendag 2016 op 17 april. Details daarvan zijn in het verslag van die dag te vinden.

De andere 24 ponder, die sinds jaar en dag op het voorplein op z’n authentiek-model  rolpaard ligt, heeft ook een voorgeschiedenis die niet onvermeld mag blijven…..

---   ---   Net zoals z’n “broer”die ‘m op 17 april kwam vergezellen, is ‘ie op de wrakplaats van de Delft gevonden en opgevist. In 1980 door  de Scheveningse duikvereniging ‘Sirene’. Zij hebben het lange tijd in zoet water te ontzouten gelegd. Maar aangezien dat gebeurde vèr vóór de stichting van de werf is dit kanon verkocht aan het familiepark Drievliet BV in Rijswijk.

Daar lag het in 1997 nog, zo valt in het boek “de Delft, de dagjournalen met….”  van J.F. Fischer Fzn. te lezen ( blz403 ).

Bij de stichting van de Delft werf omtrent 1999, is een ander ijzeren kanon verkregen, een 17e eeuwse 6 ponder, opgegraven bij de exploratie door “Boor” van de VOC werf aan het Buizengat in Delfshaven. Van dezelfde gieterij in Finspong – Zweden.  Het is waarschijnlijk als meerpaal gebruikt en daardoor afgebroken. Dit deel, 50 cm lang, voorste deel van het langeveld met de tromp, is door de RDM werf, de “buren” in die tijd, weer aangegoten.

---   ---   ---   Er is toen  een rolpaard onder gebouwd door vrijwilligers. Deze combinatie, die niet authentiek aan het schip Delft gerelateerd was, heeft een aantal jaren in de bezoekersruimte van de werf gestaan.

Toen na een aantal discussies tussen de vrijwilligers op de werf men zich dat ging realiseren, en bekend werd, door bestudering van het boek van Fischer, dat er nog een origineel  kanon moest zijn, is Ton van Holsteijn in juni 2005 op onderzoek uitgegaan.

---   ---   ---   Hij vond het kanon, diep onder de braamstruiken verborgen, in het familiepark Drievliet terug, zonder dat iemand ter plekke wist dat ’t er lag. Hij onderhandelde met de beide directies en wist het om te ruilen voor de voor de werf niet interessante 6 ponder. De overdracht vond officieel plaats op 24 juni 2005 tussen de toenmalige directeur van “Drievliet” en onze commandant Fred Maas. Daar waren ook aanwezig onze  bedrijfsleider Henk Bras en natuurlijk Ton van Holsteijn.

Het heeft in de eerste helft van 2006 een replica van een origineel rolpaard gekregen, dat op 10 juli is geplaatst.

---   ---   ---  

In het familiepark Drievliet is nog steeds die 6 ponder te bewonderen, met het door de werf gebouwde rolpaard.

Blijft voor de redactie één detail onduidelijk: ook bij navraag bij de oude bekenden op de werf, weten we nog niet wie de bouwer (?) op de afbeelding is met het rolpaardwiel. Wie lost dit raadsel op?

Graag een mailtje aan info@dedelft.nl, of nog beter: kom naar de werf en verdien een gratis bezoek met koffie met uw antwoord!

Wordt vervolgd