model

 

 

 ---    ---    ---    ---

Het model dat hier wordt gebouwd, dient om op kleine schaal uit te proberen hoe het grote schip gebouwd moet worden.

Van de Delft bestaat slechts een doorsnedetekening in overzicht en een zogenaamd bestek: -een beschrijving van bijna alle bouwdelen, hun afmetingen en plaatsing.
De werfbaas op de werf had hier genoeg aan, want vele schepen waren reeds gebouwd en men begreep precies wat de ontwerper, de bouwmeester bedoelde. Het vakmanschap en de ervaring van de timmerlieden deed de rest.
En dat is precies wat ons, nu, ontbreekt!
Een schip uit die tijd, (maar ook nu!) is een legpuzzel waar het voorbeeld van weg is! Dat voorbeeld moet weer opnieuw ontstaan op de tekentafel en uitgevoerd worden op het model. Dan pas kan met enige vorm van zekerheid de echte replica worden gebouwd.

Het model is dus een proeftuin, met alle kenmerken van het grote schip, waar het soms onmogelijk lijkt om een constructie te voltooien. Dan moet dat eerst op het model worden bekeken en "uitgevonden".

Dat geldt dus zeker voor de 'berghouten', goed zichtbaar als horizontale band om het schip, die nu ook buiten geplaatst worden! Kom deze puzzel bekijken!.

 

Een project dat op langere termijn ook uitgewerkt, uitgeprobeerd moet worden is het aanbrengen van het 'kasteel', inclusief de spiegel. Dat is het achterste gedeelte, de opbouw waar zich de commandoruimte en het officiers verblijf bevindt. Een zeer ingewikkelde constructie, die achter aan 't schip lijkt te hangen.
Er is inmiddels een constructietekening gemaakt en er is begonnen met de construcie van de spiegel zelf, de achterwand met de ramen en het snijwerk van het officiersverblijf.