Verslag Vriendendag april2016

Vriendendag 2016

17 april 2016

  ---   ---   ---     ---

Er werd door de Kruitlopers om precies half 10 een officiële  openingsceremonie uitgevoerd, inclusief vlaghijsen door enige aanwezige kinderen ( de doelgroep! ) , tromgeroffel door een tamboer en een “aflossen van de wacht” ceremonie door de Delft-equipage. 

Maar deze vriendendag bleek rond 10 uur ’s morgens een bijzondere wending te nemen: Er werd een “bekende” binnengereden: het ijzeren kanon dat op 24 augustus 2014 in Stellendam werd ‘aangeland’.

  ---  

Het werd door  de broers Grinwis van kotter Goeree 44 opgevist op de wrakplaats van de Delft en al snel geïdentificeerd door kanonnenkenners Nico Brinck en Henk de Bloeme als een ijzeren 24 ponder, afkomstig van deDelft. Gegoten in Zweden bij Aker Bruk  in 1785. Het werd door Henk de Bloeme gekocht en in de haven van Stellendam neergelaten om te ontzouten, want in de zon laten liggen drogen is slecht. Na twee jaar is het opgevist en gratis door Delta-Heat in Stellendam uit gegloeid om het kanon definitief te conserveren. Dit betekent dat we plotseling twee sponsoren erbij hebben: Henk de Bloeme van Pan Salvage en Delta-Heat…!!

De werf bedankt beiden hartelijk voor deze actie, we zullen de aanwijzingen van Nico Brinck opvolgen en de 24 ponder verder schoonmaken en in de lijnolie zetten. Een rolpaard zal er ook nog wel komen, al kan dat even duren, want er was er nog één in productie voor een andere verzamelaar.

Maar er was meer:

  ---   ---   ---     ---   ---

Ons koor had een strategische plaats ingenomen op de “Brink” en verzorgde onder leiding van Nella van den Berg een prettige stemming onder de aanwezigen.

  ---   ---  

Er werd gewerkt aan een opdracht: het bouwen van een rolpaard voor één van de kanonnen waaromheen de expositie “300 jaar scheepsgeschut” was georganiseerd: een prachtige bronzen 24 ponder.

Het “Knopengilde” vertoonde met een aantal knopenleggers hun kunsten.

De beeldsnijders lieten ook zien wat beeldsnijden inhoudt en er was ook aandacht voor de geplande serie workshops die na de zomervakantie ( weer ) gehouden wordt.

De lezing “geschiedenis van scheepsgeschut”  werd voor een vrijwel volle Camperduinzaal   gehouden, waarna de equipage met  hun draaibas met enige saluutschoten de kanonnenexpositie afsloot.

---   ---   ---  

Later op de dag bracht Nico Brinck zijn replica van een middeleeuwse “serpentine” in stelling en loste daar enige schoten mee ( losse flodders natuurlijk! ) en gaf uitleg over dit bijzondere kanon, een ijzeren achterlader.

Onze directeur gaf in de Camperduinzaal  een financieel  overzicht, waarbij ook de voortgang van de bouw werd besproken en de plannen voor de komende zomer werden getoond.

  ---  

De hele dag gaven de “Kruitlopers” uitleg en lieten de aanwezige jongeren ook de taken uitvoeren die overal opgesteld waren, zoals hier bij het vlagseinen en bij één van de kanonnen.

  ---   ---  

 

  ---   ---   ---     ---

Ook de leden van de Delft-equipage lieten zich niet onbetuigd en demonstreerden regelmatig hun musketten en andere vuurwapens, terwijl er een potje werd gekookt door de vrouwelijke leden in hun 18e eeuwse kledij.

 

 

De inwendige mens voor de bezoekers werd verzorgd met dranken en broodjes uit de eigen kraam, die net als vorige keer erg veel belangstelling had, dit was slechts een rustig moment bij de opening!

 

Al met al, een gezellige en beetje bijzondere vriendendag, waar het weer ook aan "meewerkte"

Komt u volgend jaar ( ook ) weer ?

 

Vriendendag  7 mei 2017
Vriendendag  17 mei 2015
Vriendendag  8 november 2014