Vrijwilliger Corry Worseling

Corry Worseling is de vijfde vrijwilliger die zich zo’n zestien jaar geleden aanmeldde bij Stichting Historisch Schip De Delft.

 

Hoe kwam u in aanraking met de werf?

“Tijdens de Wereldhavendagen 1998 heb ik me aangemeld als vrijwilliger, ik was nummer 5. De Stichting was hier aanwezig met een stand, of eigenlijk een kist, en dames in klederdracht. Ze hadden vrijwilligers nodig. Dit nieuwe project in Rotterdam sprak mij aan. Het bood kansloze jongeren een kans op deelname in de arbeidsmarkt. Ik ben zelf ook een kansloze jongere geweest en het leek me een mooi project om een bijdrage aan te leveren”.

  Corry Worseling

Waar bestaan uw werkzaamheden als vrijwilliger uit?

 “In het begin was het de bedoeling om zoveel mogelijk vrienden binnen te halen. Met het vertegenwoordigersteam gingen we het land in om aanmeldingspakketten te verspreiden en vrienden te werven. Al vrij snel ben ik de kar van dit vertegenwoordigersteam gaan trekken. We gingen ook naar vriendenavonden om te werven, hier kon men zich tevens aanmelden als vrijwilliger. Toen we de werf kregen, moesten er ook gidsen komen die opgeleid moesten worden. Ik heb een bijdrage geleverd aan deze opleidingen. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor de voorraad en aanschaf van promotieartikelen. Nu trek ik alleen nog de kar van het promotieteam. We gaan langs maritieme beurzen en evenementen in het hele land en geven daar demonstraties blokken maken, beeldsnijden en touwslager”.

Wat vindt u zo mooi aan het werken op deze historische werf?

“Het is hier gezellig, er is een leuke sfeer onder de andere vrijwilligers. Je komt hier alle lagen van de bevolking tegen. Van ambachtsman tot advocaat. Er ontstaan vriendschappen”.

Wat vindt u van de nieuwe koers die de werf is gaan varen?

 “Het is niet de eerste wijziging die ik meemaak, maar wel de grootste. We hebben ons als vrijwilligers wel eens afgevraagd ‘wat promoten wij nu nog?’ Toch is men nog steeds vastbesloten het schip te gaan bouwen. Toen we begonnen dachten we negen jaar later een schip te hebben, dat is helaas niet zo. Zonder alles eromheen zou het project waarschijnlijk allang gestopt zijn. En dat is te danken aan de nieuwe koers. Met de nieuwe aanpak is het voortbestaan zekerder geworden”.

Hoelang blijft u hier nog werken als vrijwilliger?

“Geen idee, ik heb geen einddatum”.