Vrijwilliger Walt Massie

Walt Massie, sinds 2005 werkzaam bij de werf. Naar eigen zeggen is hij een ‘manusje van alles’.

 

Hoe kwam u in aanraking met de werf?

“Ik heb een technische achtergrond in Amerika, daar was ik een tijdlang docent Civiele Techniek aan een universiteit. In 1968 ben ik voor een jaar naar Nederland gekomen via een internationaal uitwisselingsprogramma. Ik volgde een cursus Waterbouwkunde. In 1970 ben ik weer teruggekomen naar Nederland en ben aan de slag gegaan als docent Civiele Techniek, aan de TU Delft. Dit heb ik gedaan tot 2005, toen ging ik met pensioen. ”.
  Walt Massie

Op dat moment was de man van mijn secretaresse hier al werkzaam als vrijwilliger en hij heeft mij op werf gewezen. In de herfst van 2005 ben ik hier begonnen, enkele maanden na mijn pensionering. Ik wilde toch nog iets nuttigs doen. Van mijn vader heb ik de interesse voor hout, scheepsbouw en maritieme geschiedenis meegekregen . Het leek mij dus erg leuk

Waar bestaan uw werkzaamheden als vrijwilliger uit?

Ik ben eigenlijk een soort manusje van alles of, zoals ze in Amerika zeggen, ‘a Jack of all trades, master of none”. Een paar werkzaamheden op een rijtje: Ik ben bijvoorbeeld vrijwilliger coördinator. Ik doe de intakegesprekken en geef uitleg aan de vrijwilligers. Daarnaast probeer ik erachter te komen wat ze kunnen. Misschien wil iemand wel bouwen, maar is hij beter in fotografie. Ik heb tevens een plan gemaakt voor de verbetering van het oostelijke deel van het gebouw, het bezoekerscentrum. Ik ben een achter de schermen man, niet de voorzitter maar de nazitter. Ik ben tevens gids voor Engelstalige bezoekers en ik begeleid een aantal activiteiten voor Kruitloper. Daarnaast heb me verdiept in marketing. Marketing is advertising en alles wat je doet moet indruk maken op de bezoeker. Dat wil ik ook meegeven aan de organisatie”. 

Wat vindt u zo mooi aan deze historische werf?

Het is voor mij een plek waar ik mijn diverse vaardigheden goed kan inzetten/gebruiken. Ik ben technisch van oorsprong. Ik ben daarbij een generalist, richt me niet op één ding. Ook de affiniteit die ik heb met de scheepsbouw maakt het voor mij een mooie werf. Vroeger hielp ik mijn vader al mee met de bouw van een houten zeiljacht. Toen hij overleed heb ik het jacht helemaal opgeknapt en naar Nederland gehaald”.

Hoe zou de toekomst van de werf DeDelft er volgens u uit moeten zien?

Ja, alle veranderingen zijn naar mijn idee heel nuttig. Eerst ging alles om de bouw van het schip, nu niet meer. Het is wel jammer dat ik er waarschijnlijk nooit mee ga varen

Hoelang blijft u hier nog werken als vrijwilliger?

Zolang mijn gezondheid dat toelaat. Als het niet meer gaat, stop ik ermee